EUPHEME

Tweede ontmoeting van de partners

Whatsapp image 2023 03 10 at 12 31 25

Bij We NEED BOOKS

We Need Books in Athene: een fantastische plek om onze gegevens te analyseren

We Need Books, de interculturele bibliotheek in Athene, voelt goed aan. De sfeer is zacht, kalm en warm. Kinderen, volwassenen, tieners, sprekers van het Grieks of andere talen, uit de buurt of elders, moedertaalsprekers of anderstaligen, vinden hun plaats in de fauteuils of banken, rond de eetkamertafels die her en der staan. Iedereen kletst met een lage stem, studeert, bladert in boeken of volgt een cursus. De boeken over vreemde talen zijn ingedeeld per taal en voorzien van etiketten in het Grieks en het Engels. Tieners eten een hapje aan de bar en gaan daarna geheimen uitwisselen in de tent in de jeugdruimte.

Wnb9 jpg
Wnb19 jpg
Wnb18 jpg

Ionna en haar team, Vivi en Emma, een jonge Franse bibliothecaresse, verwelkomen, stimuleren en onderwijzen soms geduldig. Het is in dit gunstige klimaat dat het Eupheme-team bijeenkwam om de gegevens te verwerken die werden verzameld tijdens 50 interviews die werden afgenomen bij de opvang in de 3 partnerlanden van dit Europese project: België, Frankrijk en Griekenland

Team2 jpg

Wat is opvang voor u? Hoe voelde u zich toen u aankwam in Frankrijk, Griekenland, België; wat had u nodig? Dit zijn enkele van de vragen die aan recente en oude migranten, van verschillende generaties, en aan maatschappelijk werkers werden gesteld om de behoeften van elk van hen te identificeren.

 

Wat is ‘zich welkom voelen’? Hoe voelde u zich toen u voor het eerst in Frankrijk, Griekenland of België aankwam; wat had u nodig? Dit zijn enkele van de vragen die aan recente en langdurige migranten, van verschillende generaties, en aan maatschappelijk werkers werden gesteld om de behoeften van elk van hen te identificeren

 

Het projectteam analyseerde de interviews en identificeerde thema's om een eenvoudig en aangenaam instrument te creëren voor de communicatie met nieuwkomers en een eerste band te creëren in de vorm van een informele uitwisseling, om elkaar te leren kennen door de taal van de ander te gebruiken. Het instrument maakt het ook mogelijk migranten te informeren over hun rechten en plichten en uit te wisselen over de waarden van de gastlanden. Het wordt nu getest door het Eupheme-team en zal de komende 12 maanden worden verfijnd voordat het beschikbaar wordt gesteld aan de sociale en onderwijswereld.

Whatsapp image 2023 03 10 at 13 05 09
Whatsapp image 2023 03 10 at 13 05 10 1 copie
Wnb2 jpg